Swedish English French German Italian Spanish
img_0069Präst-Utterviks Gård

Erbjudande

Njut av livet på landet och hyr in dig i något av torpen som tillhör gården. Det ena var förr arrendatorsbostad till prästgården och det andra var skolsal för konfirmanderna. Båda husen är nu helt upprustade och försedda med dusch och toalett, kök med spis och fyl/frys och möblerade uteplatser med grill. Det finn möjlighet att låna roddbåt för fisketurer på Bråvikens vatten. Du kan bekanta dig med gårdens djur som numera består av en glad labrador och ett antal hönor och tupp.

Vi som bor här och driver verksamheten är Gunnel Linnertz och Gerold Lange och hunden Frida. Har Du frågor om priser, tider eller önskemål i övrigt kontakta oss på E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

img_03352011-jan-017-2Verksamheten  

En spännande verksamhet är honungsproduktion. Det finns ett antal bisamhällen med italienska bin. Förutom honung producerar bina även bivax som man kan använda till t ex anticeptisk bivaxsalva, något som användes för sårbehandling redan under antiken. 

Historia

Gården Uttervik finns dokumenterad redan på 1300-talet och har sedan dess haft endast fyra ägarskiften. Första gången nämns gården i samband med att Kristin Röriksdotter (Bonde) donerar sin morgongåva Rocklösa Gård med undergårdar (Uttervik, Grimstorp och Nastorp) till Vadstena kloster som underhåll för en nunna Sigrid Laurensdotter och hennes efterföljare. Gården Uttervik blir klostergård. Detta beskrivs i brev från 1382. Brevet finns idag bevarat i arkiv i Köpenhamn.

Tvåhundra år senare drar Gustav Vasa in gården till staten i samband med reformationen 1527 och gården omvandlas till ett kronohemman.

Det tredje ägarskiftet sker 1627 när Gustav II Adolf ger gården till Svenska Kyrkan som boställe för en kaplan i Tunaberg. Bergsmännen hade klagat hos konungen över den långa vägen till kyrkan i Tuna, två mil enkel gångväg. Avskrift av gåvobrevet finns bevarat på stiftsarkivet i Strängnäs. Gården blir nu prästgården Uttervik, i folkmun Präst-Uttervik.

Gården förblir i bruk som prästgård till i början av 1920-talet då den siste prästen Olof Öberg får en ny bostad intill kyrkan (dagens Ekebo) Präst-Uttervik arrenderas då ut till olika bönder och boende fram till 1997. Den säljs då av kyrkan till nuvarande ägare, som därmed blir de första privatpersonerna som äger just Präst-Uttervik sedan 1380-talet.

1719 härjade ryssen i trakten och Präst-Uttervik brändes ned. Dock tog det sig inte så bra i bodlängan som blev kvar och därmed är gårdens äldsta hus från någon gång på 1600-talet. Huvudbyggnaden bygges upp på samma grund och idag finns hus på gården från alla århundraden sedan dess. 1600-talet bodlängan, 1700-talet mangårdsbyggnaden, 1800-talet arrendatorsbostaden och läsestugan (skolhus), 1900-talet nya uthus som ladugård, hönshus och sjöbod och slutligen 2000-talet verkstad, växthus och virkesförråd.

I början av 1900-talet dokumenterades gårdens situationsplan av arkeologer. Denna kartläggning visar hur den äldre gårdslösningen med många separata ekonomibyggnader såg ut. Under klostertiden fanns även en hytta på gården, trolligen en kopparhytta, vilket bekräftas av slaggspår överallt i marken.

img_0559   img_1058